Pomagajte, moja vodna postelja smrdi!

Od kod prihaja vonj vodne postelje?

Ker voda v vodni postelji miruje, imajo plesni in alge dovolj prostora za rast. Temperatura v postelji okoli 30 stopinj Celzija je prijetna temperatura okolja, v katerem se ti mikroorganizmi lahko razmnožujejo. Vodna jedra so pogosto napolnjene z vodo iz pipe. Ta voda je sicer čista, vendar vedno vsebuje neko obliko mikrobiološkega življenja. Število mikrobioloških oblik življenja v vodi je odvisno od okolja, v katerem živite. V enem okolju je voda čistejša kot v drugem. Ko je ta voda zaprta v vodnem jedru, se lahko mikrobiološke oblike življenja hitro pomnožijo. Višja kot je temperatura, hitreje bodo rasle plesni in bakterije. Zaradi »življenja« v vašem jedru ima vaša vodna postelja vonj.

Kako se znebim smradu?

Na naši spletni strani lahko najdete veliko izdelkov za boj proti bakterijam in nevtralizacijo vonja. Svetujemo vam, da najprej uporabite naš nevtralizator vonja – regenerator. Ta vsebuje posebne mikroorganizme, ki biološko razgrajujejo snovi z neprijetnim vonjem.

 

Kaj pa, če to ne pomaga?

Če smrad ne izgine, preverite, ali ste pravilno upoštevali vse zgornje korake. Če voda v vodnem jedru še vedno smrdi, lahko zamenjate vodo v jedru sami, ali pa vam pri tej nalogi pomagamo mi. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj napotkov za zamenjavo vode.

Kako zamenjam vodo v jedrih?

 

  • Najprej je potrebno vodo izčrpati. V kolikor tega postopka ne poznate, se predhodno pozanimajte pri vašem dobavitelju ali serviserju vodnih postelj.
  • Nato pustite, da se vaša vodna postelja posuši.
  • Vodno posteljo napolnite s čisto vodo iz pipe.
  • Ponovno pustite, da se vodna postelja odteče in jo posesajte. Vakuumsko sesanje vodne postelje potegne vso umazanijo iz jedra. Jedra ne pretresite preveč, saj lahko to povzroči notranji premik stabilizacijskih blaženj.
  • Znova napolnite vodno posteljo. V navodilih za uporabo preverite, koliko vode se prilega vaši vodni postelji. Odstranite ves zrak iz vodne postelje po navodilih dobavitelja ali serviserja.
  • Očistite posteljo s čistilom za vinil. Operite ali zamenjajte posteljnino, saj bo le tako iz postelje izginil ves smrad.
  • Dodajte plastenko regeneratorja za vodno posteljo, saj le tako lahko zagotavljate, da bo vaša vodna postelja ostala čista.

Svetujemo vam, da vsake 2-3 mesece plastično površino postelje premažete z čistilom za vinil in s tem podaljšate življenjsko dobo materialu. Na ta način jo boste tudi večkrat prezračili in zmanjšali verjetnost neprijetnih vonjav. Svetujemo vam, da takrat tudi odstranite odvečni zrak, ki se je zaradi ločevanja kisika iz vode nabral v jedrih.

Bolje preventiva kot kurativa

Zelo pomembno je, da ste korak pred algami. Če dobro skrbite za svojo posteljo, se plesni, alge in druge mikrobiološke oblike življenja ne bodo imele možnosti naseliti vanjo. Obstaja več načinov, kako se izogniti mikrobiološkemu življenju v vaši postelji. Tako se vodni postelji dodajajo najrazličnejša kemijska sredstva, ki preprečujejo nastanek in obstoj življenja mikroorganizmov. Če želite izvedeti več o skrbi za svojo vodno posteljo, preberite blog »Praktični nasveti za nego vodne postelje«.